arrow_drop_up arrow_drop_down

Je kwetsbaarheid omarmen als grootste kracht

Kwetsbaarheid wordt nog vaak gezien als een zwakte. En als je in het woordenboek kijkt wat de definitie ervan is snap je ook waarom: broosheid, brosheid, fragiliteit, gevoeligheid, teergevoeligheid, teerhartigheid, teerheid, vulnerabiliteit, niet weerbaar, zwakheid.

Toch klopt het niet helemaal. Ik vind namelijk dat we een nieuw woord moeten bedenken voor het woord kwetsbaarheid als we het hebben over je kwetsbaar opstellen ten opzichte van een ander. Daar is namelijk helemaal niets zwaks, broos of teerhartig aan. Integendeel zelfs, want het vraagt juist om enorm veel moed van je om je kwetsbaar op te stellen. Daar moet je een krachtig, zelfbewust persoon voor zijn.

Mensen zijn pijn vermijdende wezens.

Het is juist net andersom.
Je stelt je juist zwak op als je je niet kwetsbaar durft op te stellen. Je sluit je af, zowel van jezelf als van degene die dicht bij je staan en dan raak je ver van huis. Dan loop je weg voor jezelf en voor je gevoel. En dat begrijp ik, want gevoelens aangaan is doodeng en kan echt wel pijnlijk zijn en dat willen we liever niet voelen. Wij zijn pijn vermijdende wezens. Maar juist daar ligt de weg naar een liefdevol en tevreden leven.

Liefde kun je eigenlijk zien als een vorm van kwetsbaarheid en is net zoals liefde, de grote uitdaging van ons menselijk leven. Als jij de kracht in je hebt om je emotioneel open te durven stellen, dan heb jij de allerbelangrijkste sleutel van het leven in je bezit. Deze sleutel opent voor jou namelijk elke deur die leidt naar een superwaardevol leven van liefde, echte verbinding en veel geluk. 

Het leven is simpelweg niet makkelijk.

Is emotioneel blootgeven dan gemakkelijk? Nee, helaas niet. Niemand heeft beweerd dat het gemakkelijk is, want het leven is simpelweg niet gemakkelijk. Het gaat met vallen en opstaan, met deuken en krassen. Ik vergelijk het altijd met mijn knuffelbeest die ik vroeger overal mee naartoe sleepte. Aan het einde van zijn leven als knuffelbeest was hij gehavend, kapot en lelijk, maar wat hield ik onvoorwaardelijk van hem. Dat is voor mij hoe ware liefde en kwetsbaarheid eruitzien. Rauw, puur en echt.

Kwetsbaarheid is niet iets wat je bezit en dan kunt houden.

Ik heb mijn ‘gevecht’ met kwetsbaarheid in het verleden vaak genoeg gevoerd en ik weet zeker dat ik in de toekomst mezelf zo veel en zo vaak mogelijk emotioneel probeer bloot te geven als ik maar durf en kan. Steeds maar weer. Kwetsbaarheid is namelijk niet iets wat je bezit en dan kunt houden. Het is een oneindig proces zonder finish en zonder winnaar. Je kunt er veel bij verliezen, namelijk de verbinding met jezelf en met de ander, en het vereist veel doorzettingsvermogen. Maar je moet het doen! Onderuit gaan en opstaan. Telkens weer.

Iets wat echt en oprecht is kan niet bedreigd worden.

Op een zeker moment in mijn leven besloot ik ervoor te kiezen om mijn pijn om te zetten in kracht. Door mijn volledige kwetsbaarheid te omarmen en het te tonen als grootste kracht. De kracht om te laten zien wie je echt bent en wat je echt wilt en je niet anders voor te doen. Iets wat echt en oprecht is kan immers niet bedreigd worden, want je bent op ieder moment al volledig eerlijk en open. En je wilt toch ook dat een ander jou accepteert zoals je echt bent. Dat betekent inclusief al je zwaktes en minder leuke kanten, zonder concessies te doen. Dat is wie jij echt bent.

Omarm je kwetsbaarheid volledig.

Ik koos ervoor om te stoppen met leven vanuit angst, wantrouwen en schaarste en in plaats daarvan te kiezen om te leven vanuit de basis van liefde, vertrouwen en goed genoeg zijn. Je mag zonder harnas en wapens volledig gaan staan voor wie je bent. Alles wat er voorbijkomt in je leven aan emoties, gevoelens en gedachten mag je voluit ervaren en omarmen. Zonder uitzondering. Dit kan je alleen maar ervaren als je je kwetsbaarheid volledig durft te omarmen. Er vol, met open armen en ogen in gaan zonder weerstand. Dat vergt moed, lef, durf en kracht. 

Als je dat toe mag laten in je leven, en er niet van wegloopt, ervaar je je leven echt voluit. Dan ontstaat er magie. En dat is de plek waaruit blijdschap, dankbaarheid, creativiteit, liefde en verbinding tot stand komt. Dan zit je lekker in je vel, heb je energie, bruis je van enthousiasme en creativiteit en ben je superaantrekkelijk voor anderen.

We creëren onze eigen rimpeling van liefde.

Het prachtige effect van het toelaten van je eigen kwetsbaarheid is, doordat je er niet voor wegloopt, kan je ook de kwetsbaarheid in een ander zien en empathie tonen. Daardoor durft de ander zich ook weer meer open te stellen. Jijzelf wordt er zoveel zachter en milder door. Zachter naar jezelf en zachter naar een ander. Zodat die ander ook weer milder mag zijn naar zichzelf en naar anderen in zijn of haar naaste omgeving. Zo creëren we ieder onze eigen rimpeling, als een steeds groter wordende kring van liefde in het woelende water wat ons leven is.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen